A A A K K K
для людей із порушенням зору
Дубов’язівська територіальна громада
Конотопського району Сумської області

БРАТИ ТИМОШЕНКИ ЗІ ШПОТІВКИ - ХТО ВОНИ?

Дата: 26.08.2021 17:25
Кількість переглядів: 671

    У центрі села Шпотівка Дубов’язівської селищної ради Конотопського району відкрили пам’ятний знак братам Тимошенкам. Три брати залишили по собі вагомий внесок у світовій науці та культурі. Щоправда, значно більше вони відомі вони за кордоном, ніж в Україні.

     Як вирізьблено на гранітній плиті, Степан Прокопович Тимошенко – український, американський та німецький вчений у галузі механіки, один з перших організаторів і академіків Української академії наук.

     Сергій Прокопович – український архітектор, суспільно-політичний діяч, депутат українського і польського парламентів, міністр шляхів сполучення УНР, учасник Другого зимового походу.

     Найменший брат Володимир Прокопович – український економіст, економічний консультант українських урядів та керівник інституту економічної кон’юнктури Української академії наук.

     Оскільки значна частина свідомого життя братів Тимошенків минула за межами України, на малій батьківщині вони відомі менше, ніж за кордоном. До сьогоднішнього дня в Конотопському районі їхні імена не були жодним чином пошановані. Хоча іменем Степана Тимошенка названий Інститут механіки Національної Академії України.

     У Києві на будинку, де він мешкав (вул. Гоголівська, 23), встановлено меморіальну дошку з його портретом, а на території Київської політехніки – пам'ятник. Одну з вулиць Львова названо вулицею Братів Тимошенків.

     Стосорокаріччя з дня народження Степана (2018 р.) та Сергія (2021 р.) були внесені до переліку відзначення пам’ятних дат і ювілеїв на державному рівні.

Джерело: https://konotop.city/articles/161138/na-konotopschini-vidkrili-pamyatnij-znak-vidatnim-zemlyakam-hto-voni?fbclid=IwAR05oTpN99SAV5Q2EVXistNMlBY5p9Ui-ejz-H_8MkblPVDZhS_9FfI0sXI

 

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь