A A A K K K
для людей із порушенням зору
Дубов’язівська територіальна громада
Конотопського району Сумської області

ПРОФЕСІЙНЕ НАВЧАННЯ - ОДИН ІЗ ШЛЯХІВ ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМИ БЕЗРОБІТТЯ

Дата: 14.12.2021 09:20
Кількість переглядів: 398

Важливим напрямом роботи служби зайнятості є професійна підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації зареєстрованих безробітних.

Навчання здійснюється за широким спектром робітничих професій, з урахуванням вимог ринку праці та перспектив розвитку регіону.

 

Прийом зареєстрованих безробітних на навчання проводиться без вступних іспитів, незалежно від рівня освіти та віку, терміни навчання стислі (від 2 до 9 місяців). Перевагами навчання є фінансова підтримка слухачів – компенсуються витрати на проїзд до навчального закладу та в зворотньому напрямку, виплата допомоги по безробіттю у розмірах і строки, що встановлені відповідно до законодавства України; оплата проживання в гуртожитку, коли професійне навчання організоване не за місцем їх постійного  проживання, повне забезпечення усіма необхідними матеріалами.


Професійне навчання здійснюється на договірній основі за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття у навчальних закладах, на підприємствах, в установах і організаціях або у центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості. В Україні функціонують 11 центрів професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості, які приймають слухачів з усіх регіонів. Навчання здійснюється за 95 ліцензованими робітничими професіями. Після закінчення навчання випускник отримує документ державного зразка.

 

За направленням  Конотопського міськрайцентру зайнятості  протягом  2021 року 380  осіб пройшли підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації. Найбільшим попитом користувалися такі робітничі професії: машиніст (кочегар) котельні, оператор котельні, кухар, продавець продовольчих товарів, обліковець, електрогазозварник, перукар, електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування та кравець.

 

Серед безробітних, які отримали послуги центру зайнятості щодо професійного навчання – 52% жителі сільської місцевості. Переважна більшість з них не має можливості їздити в іншу місцевість для навчання. Оптимальною формою навчання для таких безробітних є курси цільового призначення безпосередньо на базі підприємств. На сучасному етапі в с/г виробництві запроваджуються нові  технології, де використовується іноземна техніка, що підвищує вимоги роботодавців до рівня професійної компетентності працівників, які беруть участь у виробництві.

 

Протягом 2021 року підвищували  кваліфікацію на курсах цільового призначення 335 осіб за професіями – тракторист, водій, апаратник оброблення зерна, лаборант, оператор котельні, машиніст (кочегар) котельні та ін.
 

Найбільш активно підготовка кадрів за направленням центру зайнятості здійснювалася для ТОВ "Весна-Агро"; філія "Дептівка" ТОВ "Агро-Поліс"; філія "Жовтневе" ТОВ "Агро-Поліс"; ПСП "Мир";  ПСП "Агросвіт"; ТОВ "Біо Лат"; ТОВ "Сектор Агрокон"; ТОВ "АФ"Козацька"; ТОВ "Ремавтокомплект"; ТОВ "Вітчизна"; КП "Теплогарант"; відділ освіти Попівської ОТГ; відділ освіти, молоді та спорту Дубовязівської ОТГ; відділ освіти, культури і туризму, молоді та спорту Бочечківської ОТГ та ін.

Отже, завдяки професійному навчанню, як активній формі сприяння зайнятості, безробітні громадяни мають змогу підвищувати свою конкурентоспроможність на ринку праці, а служба зайнятості – оперативно реагувати на потреби роботодавців у кваліфікованих кадрах.

 

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь