A A A K K K
для людей із порушенням зору
Дубов’язівська територіальна громада
Конотопського району Сумської області

УВАГА! НЕ ПЕРЕДЗВОНЮЙТЕ НА ДЗВІНКИ З НЕЗНАЙОМИХ НОМЕРІВ!

Дата: 24.01.2022 17:15
Кількість переглядів: 187

Одна з найпоширеніших схем шахрайства в Україні полягає в тому, щоб змусити жертву передзвонити на незнайомий номер. Для цього зловмисники використовують кілька хитрощів:

1. Дзвонять і одразу скидають виклик.

2. Дзвонять, ображають жертву та кидають трубку. Вони розраховують на те, що людина захоче передзвонити та відповісти.

3. Надсилають SMS-повідомлення про блокування банківського рахунку або підозрілі дії з карткою. Тут же вказується номер, який потрібно передзвонити для уточнення деталей.

4. Відправляють SMS, що хтось із родичів жертви потрапив до поліції чи лікарні, і також просять передзвонити на вказаний номер.

Шахраї шукають будь-які способи, щоб зіграти на почуттях та емоціях жертви, змусивши її передзвонити. Але навіщо їм це потрібно? Є дві основні причини, які приносять зиск зловмисникам.

ПЛАТНІ ДЗВІНКИ

Найочевидніша схема — використання платних номерів. Жертву змушують передзвонити на номер, де діє підвищений тариф. Це означає, що власник телефонного номера отримуватиме відсоток з кожного дзвінка, який на нього надійде. Вартість однієї хвилини розмови по платному номеру може становити від кількох гривень до 100 і більше

У деяких випадках, коли жертва телефонує на незнайомий номер, вона чує лише автовідповідач і кладе слухавку. Проте автовідповідач — це заздалегідь зроблений шахраями запис. Потрібен він, щоб заплутати жертву, яка навіть не підозрюватиме, що з її балансу вже списуються гроші за вихідний виклик.

"ПРОДЗВІН" ВІД ШАХРАЇВ

Зловмисники, які займаються телефонним шахрайством, зазвичай мають власні кол-центри. Вони скуповують цілі бази номерів пересічних громадян, щоб обдзвонювати їх в надії когось обдурити. Але спочатку вони перевіряють номер на активність — роблять тестовий дзвінок. Якщо жертва піднімає трубку, то їй можна дзвонити в майбутньому (номер активний).

Але іноді шахраї навіть не чекають, коли абонент відповість. Вони дзвонять і скидають, щоби заощадити собі час. Далі вони чекають, коли жертва передзвонить із інтересу чи страху пропустити важливий дзвінок. І якщо це відбувається, номер жертви також позначається як активний.

ПІДСУМКИ

Таким чином, телефонувати на незнайомі номери не рекомендується з кількох причин. Жертва може нарватися або на платний номер, або на продзвон, через що вона почне отримувати постійні дзвінки від шахраїв і спамерів.

За інформацією: https://gsminfo.com.ua/76889-ukrayincziv-zasteregly-ne-peredzvonyuvaty-na-dzvinky-z-neznajomyh-nomeriv.html?fbclid=IwAR1dQBekNhkGkjcafi5O37B8wON4wWlMiTfEY0n5Wa1CK6Fx9kknR3ua2R4

 

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь