A A A K K K
для людей із порушенням зору
Дубов’язівська територіальна громада
Конотопського району Сумської області

ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ВЗИМКУ

Дата: 21.11.2022 16:30
Кількість переглядів: 126

Розпочинається остання декада осені, незабаром зима, а це означає, що потрібно нагадати кожному з нас про своє здоров’я, вірніше сказати, про особливості його збереження в зимовий період. Адже морозні дні, при недотриманні низки правил перебування на відкритому повітрі, можуть завдати не тільки непоправної шкоди, а, в деяких випадках, і призвести до біди.

 Особливо потрібно остерігатися холоду працівникам, робочий день яких проходить на вулиці. Вони під час роботи стикаються одразу з декількома небезпечними факторами. Це і низька температура, і слизька поверхня, підвищена вологість та рухомість повітря, знижена температура поверхонь обладнання, недостатність природного світла та недостатня освітленість робочої зони, падіння снігу та бурульок з будівель  та споруд. Тому є нагальна необхідність ще раз донести до жителів Сумщини, особливо працівників і до їх керівників, правила безпеки перебування на відкритому повітрі взимку.

Якщо говорити про обмороження і замерзання, то вони можливі навіть при плюсовій температурі навколишнього повітря. Обмороженню сприяють різкі, часті коливання температури, висока вологість повітря, вітер, а також вологі, тісні одяг та взуття, що викликає збільшення тепловіддачі організму і порушення нормального кровообігу. Обмороженню сприяють також нерухоме положення, втома, голод, крововтрата та поранення.

Попереджають обмороження наступним чином:

  • потрібно не допускати намокання ніг;
  • одяг і взуття повинні бути цілими, сухими;
  • час від часу необхідно активно рухатися (ходити, бігати);
  • вживати гарячий чай і їжу.

 

При низьких температурах обмороження може статися при дотику голими руками до металевих частин машин, механізмів, приладів та інструментів. Щоб уникнути цього, роботи слід виконувати в рукавицях.

Варто звернути увагу на попередження падінь при пересуванні людини на слизьких дорогах, які можуть спричинити переломи кінцівок, травми голови, струс мозку, удари та синці. Але неможливо всі шляхи пересування посипати піском. Відтак кожен повинен знати елементарні правила безпеки. Якщо слизьку ділянку неможливо обійти, слід пересуватися по ній, імітуючи ходіння на лижах — невеликими кроками на напівзігнутих ногах. Намагайтеся ступати на всю підошву. Пам’ятайте, що поспіх збільшує ризик посковзнутися. Не рекомендується переносити в цей період важкі, а також тендітні (особливо скляні), колючі, ріжучі предмети, які при падінні можуть поранити. А ще не можна тримати руки в кишенях — це підвищує ймовірність не тільки падіння, але і серйозних травм, зокрема переломів. При пересуванні вздовж периметра виробничих будівель слід враховувати можливість падіння снігу та бурульок з карнизів. Для попередження травмування людей дахи необхідно регулярно чистити. До виконання робіт на даху споруд необхідно вжити заходів безпеки відповідно до вимог НПАОП 0.00-1.15-07 «Правил охорони праці під час виконання робіт на висоті». При виконанні робіт на мокрих і засніжених дахах, незалежно від їх нахилу, працівникам потрібно застосовувати запобіжні пояси. На землі небезпечну зону огороджують або охороняють.

Автомобілі, трактори та інші самохідні машини, призначені для використання в зимових умовах, повинні мати утеплену кабіну, справну систему обігріву та бути обладнані системою запуску двигуна з кабіни. На підприємствах повинні бути пристрої для підігріву води, мастила, полегшення запуску двигуна. Підігрів двигуна та інших частин автомобіля, трактора паяльною лампою і відкритим вогнем не допускається. Водіям, трактористам, вантажникам та іншим особам під час стоянки забороняється відпочивати або спати в кабіні, салоні при працюючому двигуні. Водії, трактористи-машиністи та інші особи повинні бути навчені прийомам надання першої долікарської допомоги при обмороженні. При експлуатації автомобілів під час ожеледиці потрібно забезпечувати їх ланцюгами, засобами укриття, утеплення двигуна з боку радіатора та іншими подібними пристосуваннями.

Для виконання робіт далеко від населених пунктів і проїжджих доріг при температурі нижче -20°С, а також під час хуртовини та снігопаду необхідно направляти одночасно не менше двох трактористів. Перед виїздом трактори повинні бути повністю заправлені пальним. За поверненням тракторів на місце стоянки в кінці дня повинні стежити відповідальні особи. При затримці з поверненням тракторів вони зобов’язані з’ясувати причину і вжити заходів для надання допомоги. При спрямуванні одного трактора на роботи на відстань понад 100 км виділяють трактор з двома посадочними місцями і двох трактористів. З урахуванням конкретних умов (малонаселена місцевість, погані погодні та дорожні умови) на зазначені роботи слід виділяти не менше двох тракторів.

У зимовий період слід особливо уважно ставитися до дотримання заходів пожежної безпеки. Для попередження пожеж потрібно проводити відповідні навчання й інструктажі та дотримуватися основних вимог пожежної безпеки, зокрема:

- не розпалювати печі за допомогою легкозаймистих рідин;

- не використовувати саморобні електронагрівальні прилади;

- не застосовувати відкритий вогонь, паяльні лампи для розігріву труб;

- не сушити спецодяг над печами, плитами під час їх роботи;

- побутові електрообігрівачі потрібно встановлювати не ближче ніж
0,5 м від горючих матеріалів;

- димоходи необхідно ретельно і своєчасно очищати від сажі;

- дим від печей слід відводити у димові канали.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь