A A A K K K
для людей із порушенням зору
Дубов’язівська територіальна громада
Конотопського району Сумської області

Щодо порядку оподаткування транспортних засобів відповідно до норм Кодексу

Дата: 12.12.2022 10:27
Кількість переглядів: 179

Платником акцизного податку є, зокрема особа – власник ввезеного на митну територію України вантажного транспортного засобу, що переобладнується у легковий автомобіль, з якого справляється акцизний податок (п.п.212.1.14. п.212.1 ст.212 Кодексу). Об’єктом оподаткування акцизним податком є, операції з переобладнання ввезеного на митну територію України транспортного засобу у підакцизний легковий автомобіль (п.п.213.1.11 п.213.1 ст.213 Кодексу).

Датою виникнення податкових зобовʼязань у разі здійснення переобладнання вантажного транспортного засобу, який відповідає товарній позиції 8704 згідно з УКТ ЗЕД у легковий автомобіль, що відповідає товарній позиції 8703 згідно з УКТ ЗЕД, є дата видачі документа про відповідальність переобладнаного автомобіля вимогам безпеки дорожнього руху. У цьому разу акцизний податок сплачується власником такого транспортного засобу не пізніше дати подання документів до органу, що здійснює державну реєстрацію транспортних засобів, для реєстрації або перереєстрації такого транспортного засобу (п.216.11 ст.216 Кодексу).

При цьому відповідно до п.п.222.2.4 п.222.2 ст.222 Кодексу платники акцизного податку при зверненні до органів, що здійснюють державну реєстрацію транспортних засобів, для реєстрації або перереєстрації переобладнаного вантажного транспортного засобу у легковий автомобіль зобов’язані пред’явити квитанції або платіжні доручення про сплату податку з відміткою банку про дату виконання платіжного доручення.

Ставки податку та перелік товарів, з яких справляється акцизний податок, зокрема транспортних засобів, визначено у підпунктах 215.3.5 – 215.3.8 п.215.3 ст.215 Кодексу. У разі обчислення податку із застосуванням специфічних ставок з підакцизних товарів, об’єму циліндрів двигуна автомобіля або в інших натуральних показниках (п.214.4 ст.214 Кодексу).

Відповідно до п.п.215.3.5 п.215.3 ст.215 Кодексу ставка податку з транспортних засобів автомобілів легкових та інших моторних транспортних засобів, призначених переважно для перевезення людей, що відповідають товарній позиції 8703 згідно з УКТ ЗЕД, включаючи вантажопасажирські автомобілі-фургони, гоночні автомобілі, у тому числі автомобілі, які в установленому законодавством порядку подаються до органів, що здійснюють державну реєстрацію транспортних засобів, для реєстрації або перереєстрації у звʼязку зі зміною моделі транспортного засобу, що до переобладнання під час ввезення відповідала товарній позиції 8704 згідно з УКТ ЗЕД, а після переобладнання відповідає товарній позиції 8703 згідно з УКТ ЗЕД, обчислюється за відповідною формулою (п.п215.3.51 п.215.3 ст. 215 Кодексу).

 Оскільки ставка акцизного податку встановлена в іноземній валюті, розрахунок суми податку здійснюється у національній валюті за офіційним курсом встановленим Національним банком України, що діє на перший день кварталу, в якому здійснюється реалізація товару і залишається незмінним протягом кварталу (п.217.3 ст.217 Кодексу).

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь