A A A K K K
для людей із порушенням зору
Дубов’язівська територіальна громада
Конотопського району Сумської області

Мінімальне податкове зобов’язання нараховується за попередній рік

Дата: 24.03.2023 14:29
Кількість переглядів: 141

Фото без опису

Головне управління ДПС у Сумській області нагадує, що відповідно до Закону України від 30 листопада 2021 року №1914 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень», мінімальне податкове зобов’язання нараховується за попередній рік. Так, у 2023-му треба буде платити за 2022-й.

Обчислюється МПЗ за формулою: нормативна грошова оцінка (НГО) 1 га земельної ділянки з урахуванням коефіцієнта індексації множиться на площу земельної ділянки, потім — на коефіцієнт «К», який становить 0,05 і на кількість календарних місяців, протягом яких ділянка перебувала у власності, оренді, користуванні на інших умовах (у тому числі на умовах емфітевзису) платника податків. Отриманий добуток – сума до оподаткування, яку потрібно буде сплатити. Якщо нормативну грошову оцінку конкретної ділянки не проведено, використовується НГО 1 гектара ріллі по області з урахуванням коефіцієнта індексації.

Якщо пай складається із кількох різних ділянок, обраховуємо податок для кожної з них і додаємо. Для ФОП — платників єдиного податку четвертої групи, які провадять діяльність виключно в межах фермерського господарства, зареєстрованого відповідно до Закону України «Про фермерське господарство», коефіцієнт «К» застосовується у половинному розмірі.

Для фізосіб МПЗ і відповідна різниця розраховуються згідно з нормами п. 170.14 ПКУ – податковими органами за місцем податкової адреси фізосіб, за умови, що земельні ділянки не передані в користування іншим особам. У разі передачі таких земельних ділянок в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування на підставі відповідних договорів, МПЗ і відповідна різниця розраховується не для фізосіб, а для тих осіб, які використовують ділянки. У випадку позитивного значення різниці між сумою загального МПЗ та загальною сумою сплачених протягом податкового (звітного) року податків податкова служба має надіслати фізособі у строк до 1 липня року, наступного за звітним, ППР, в якому наводиться детальний розрахунок.

Якщо за результатами звірки виявлено розбіжності між даними контролюючого органу та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, контролюючий орган протягом 10 днів, наступних за днем завершення звірки, зобов’язаний скасувати (відкликати) таке податкове повідомлення-рішення та у разі потреби надіслати (вручити) платнику податку нове податкове повідомлення-рішення разом з детальним розрахунком суми податку, складене з урахуванням результатів проведеної звірки.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь