Дубов’язівська територіальна громада
Конотопського району Сумської області

Головне управління Державної податкової служби в Сумській області інформує!

Дата: 28.07.2023 15:28
Кількість переглядів: 56

Фото без опису

ЩОДО ПРОВЕДЕННЯ ЗВІРКИ ЗІ СПЛАТИ МІНІМАЛЬНОГО  ПОДАТКОВОГО ЗОБОВ'ЯЗАННЯ

Головне управління ДПС у Сумській області  акцентує, що відповідно до  п.п. 170.14.6 п. 170.14 ст. 170 Податкового кодексу України  у разі незгоди платника податку з визначеним контролюючим органом загальним мінімальним податковим зобов'язанням та/або розрахованою у відповідному податковому повідомленні-рішенні сумою річного податкового зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб такий платник податку має право у порядку, встановленому статтею 42 цього Кодексу, протягом 30 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення звернутися до контролюючого органу для проведення звірки даних, використаних для розрахунку суми податку на доходи фізичних осіб, з наданням підтвердних документів, зокрема щодо: земельних ділянок, що знаходяться у платника податку у власності та/або постійному користуванні або в оренді (суборенді, емфітевзисі), їх нормативної грошової оцінки та площі; суми доходу, отриманого від реалізації власної сільськогосподарської продукції; суми сплачених податків, зборів, платежів.

Якщо за результатами звірки виявлено розбіжності між даними контролюючого органу та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, контролюючий орган протягом 10 днів, наступних за днем завершення звірки, зобов'язаний скасувати (відкликати) таке податкове повідомлення-рішення та у разі потреби надіслати (вручити) платнику податку нове податкове повідомлення-рішення разом з детальним розрахунком суми податку, складене з урахуванням результатів проведеної звірки.

У разі згоди платника податку з визначеним контролюючим органом загальним мінімальним податковим зобов'язанням та/або розрахованою сумою річного податкового зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб такий платник податку зобов'язаний сплатити зазначену у відповідному податковому повідомленні-рішенні суму податку протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

 

ЩОДО ПОДАННЯ ІНФОРМАЦІЇ ПОВ’ЯЗАНОЇ З ОРЕНДОЮ НЕРУХОМОСТІ

Головне управління ДПС у Сумській області повідомляє, відповідно до  п.п. 170.1.6 п. 170.1 ст. 170 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) суб’єкти господарювання, які провадять посередницьку діяльність, пов’язану з наданням послуг з оренди нерухомості (рієлтери), зобов’язані надсилати інформацію про укладені за їх посередництвом цивільно-правові договори (угоди) про оренду нерухомості до контролюючого органу за місцем своєї реєстрації. Інформація подається в строки, передбачені для подання податкового розрахунку, за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної фінансової політики. 

Наказом Міністерства фінансів України від 13.05.2017 № 497 затверджено форму подання Інформації суб’єктами господарювання, які провадять посередницьку діяльність, пов’язану з наданням послуг з оренди нерухомості (рієлтерами), про укладені за їх посередництвом цивільно-правові договори (угоди) (далі – Інформація) до контролюючих органів за місцем своєї реєстрації в строки, передбачені для подання податкового розрахунку. 

Податковий розрахунок за базовий звітний (податковий період), що дорівнює календарному кварталу, подається протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (п.п. 49.18.2 п. 49.18 ст. 49 Кодексу). 

За порушення порядку та/або строків подання зазначеної інформації рієлтер несе відповідальність, передбачену ст. 119¹ Кодексу. 

Згідно з п. 119¹.2 ст. 119¹ Кодексу порушення суб’єктом господарювання, який провадить посередницьку діяльність, пов’язану з наданням послуг з оренди нерухомості (рієлтером), порядку та/або строків подання інформації про укладені за його посередництвом цивільно-правові договори (угоди) про оренду нерухомості, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 680 грн за кожне таке порушення.  Дії, передбачені п. 119¹.2 ст. 119¹ Кодексу, вчинені суб’єктом, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1360 грн за кожне таке порушення (п. 119¹.3 ст. 119¹ Кодексу). 

Враховуючи викладене, суб’єкти господарювання, які провадять посередницьку діяльність, пов’язану з наданням послуг з оренди нерухомості (рієлтери), надсилають Інформацію за місцем своєї реєстрації. 

 

ЛЕГАЛЬНА  ПРАЦЯ -  ГІДНА ПЕНСІЯ У МАЙБУТНЬОМУ

Cплата податків – конституційний обов’язок громадян України.  Одним  із основних джерел наповнення місцевих бюджетів є податок з доходів фізичних осіб, який поряд з іншими податками підтримує життєдіяльність місцевої комунальної сфери, лікарень, шкіл, дитячих садків, бібліотек, закладів культури та спорту тощо. 

Податківці роз’яснюють, що небезпека тіньової зайнятості полягає не тільки в недоотриманих бюджетних коштах. Питання стосується тих, хто погодився на неофіційну оплату праці і чим власне ризикує людина, коли погоджується  на отримання заробітної плати у "конверті". 

Відповідь така: по-перше, такий працівник вчиняє серйозне правопорушення  - ухилення від оподаткування, може і не розуміючи цього, по - друге, людина власне позбавляє себе соціальної захищеності. Ухиляючись від оподаткування шляхом мінімізації реальних доходів,  такі громадяни лишаться без гідної пенсі в майбутньому, а в умовах сьогодення не отримають лікарняних, декретних виплат, банківських кредитів тощо.Працівник, який отримує зарплатню неофіційно, повністю беззахисний перед роботодавцем. Домовленість про її розмір жодним чином не зафіксовано, і роботодавець сплачує платню доти, доки його все влаштовує. Звернувшись за захистом своїх прав, наприклад, до суду, працівник не має практично жодних доказів на підтвердження дійсного розміру суми отриманих коштів.

 Наразі, в час надскладних воєнних випробувань для України, по-новому розглядається конституційний обов'язок кожного щодо сплати податків. Адже  державі так потрібна своєчасна і повна сплата податків для гідної підтримки військових й функціонування економіки держави.

 

ДОХІД ОТРИМАНИЙ ЗА МЕЖАМИ ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ: ЧИ НАРАХОВУЄТЬСЯ ЄВ

Головне управління ДПС у Сумській області інформує, що відповідно до п. 1 частини першої ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон №2464) платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) є роботодавці – юридичні та фізичні особи - підприємці, ті, які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством про працю, чи за цивільноправовим договором.

Роботодавці, які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту) чи за цивільноправовим сплачують єдиний внесок за найманих працівників із сум нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», та сум винагороди фізичним особам за виконання робіт за цивільноправовими договорами.

Частиною першою ст. 10 Закону № 2464 визначено, що громадяни України, які працюють або постійно проживають за межами України, мають право на добровільну сплату єдиного внеску. Враховуючи вищезазначене виникає висновок, що отриманий фізичною особою за межами України, не є базою нарахування єдиного внеску. 

Громадяни України, які працюють за її межами мають право на добровільну сплату єдиного внеску, у разі укладення договору про добровільну участь на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь