Дубов’язівська територіальна громада
Конотопського району Сумської області

ЗВІТ ДУБОВ’ЯЗІВСЬКОГО СЕЛИЩНОГО ГОЛОВИ ЛЕОНІДА БІЛИКА ПЕРЕД ДЕПУТАТАМИ 8 СКЛИКАННЯ ДУБОВ’ЯЗІВСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ

Дата: 13.12.2023 15:12
Кількість переглядів: 106

Фото без описуФото без опису    

 

Серед найбільш нагальних питань, вирішенням яких займається селищна рада, є допомога та підтримка Збройних Сил України усіма можливими матеріально-технічними засобами.

Наші хлопці нищать ворога і наш пріоритет номер один – максимально підтримувати їх тим, що знадобиться для успішного виконання поставлених бойових завдань.

Цього року, як і попереднього, селищна рада активно допомагала українським захисникам. За кошти місцевого бюджету придбано значну кількість спорядження та матеріально-технічного забезпечення для наших воїнів, серед яких квадрокоптери, засоби захисту, тепловізори, запчастини для авто, рації, супутникові телефони, генератори і багато іншого на загальну суму 15,5 млн. грн. Також було придбано та передано захисникам декілька видів цивільної автомобільної техніки різних модифікацій, що дозволить їм успішно виконувати поставлені бойові завдання.

Також активно працюють у волонтерському напрямі наші заклади культури. В ході благодійних концертів за участю місцевих аматорських колективів  цього року вже зібрали понад 183 тис. грн. У рамках патріотичних акцій «Разом до Перемоги», «Зігрій солдата» працівники культури та освіти  виготовляють окопні свічки, плетуть маскувальні сітки, в’яжуть теплі речі для наших воїнів, регулярно передають продукти харчування. І робота в цьому напрямі, безсумнівно, продовжується. Особливо подякувати хочу аграріям нашої громади, які за власні кошти придбали пікапи також усім небайдужим жителям за надання  всебічної допомоги задля перемоги.

Ключовим також є соціальний захист населення, підтримка сімей наших Героїв, внутрішньо переміщених осіб та осіб різних категорій, реалізація безпечного освітнього процесу у закладах освіти,  забезпечення сталого проходження опалювального сезону 2023-2024 рр., співпраця з міжнародними партнерами, організаціями та благодійними фондами і багато іншого.

На превеликий жаль  на даний час триває війна, триває загальна мобілізація військовозобов’язаних громадян та резервістів.  Наша громада в числі перших, яка відчула на собі вторгнення агресора. Дуже боляче за родини, які вже ніколи не обіймуть своїх рідних. Селищною радою прийнята Програма підтримки військовослужбовців, членів сімей загиблих, поранених , які отримали поранення під час бойових дій. Працюємо з громадськими організаціями та юридичними особами у сфері підтримки учасників бойових дій та членів їх родин.

Щодо виконання бюджету Дубов’язівської територіальної громади, то у 2023 році воно проходить в умовах повномасштабної агресії російської федерації як і в попередньому році. Станом на початок листопада цього року виконання складає понад 111 %. Основну частину надходжень до бюджету громади  складають надходження: податок та збір на доходи фізичних осіб та плата за землю.

У  порівнянні  з минулим роком  надходження  до селищного бюджету збільшились  у зв’язку з  тим, що  у 2022 році значна кількість  суб’єктів  господарювання  була звільнена  від сплати податків в зв’язку зі змінами  до  Податкового кодексу або взагалі податки ними не сплачувались. Це було  зумовлено  війною.

Видатки за період січня-жовтня поточного року спрямовано, зокрема, на підтримку  ЗСУ, захищені статті бюджетної сфери, освіти, культури, Комунальної установи «Центр надання соціальних послуг Дубов’язівської селищної ради», Комунального некомерційного підприємства «Дубов’язівська амбулаторія загальної практики-сімейної медицини», на проведення ремонту доріг, облаштування укриттів, ремонту закладів освіти, медицини, культури.

Передбачається зменшення надходжень у порівнянні з поточним роком. Це пов’язано з підписанням закону про вилучення з місцевих бюджетів податків на доходи фізичних осіб (ПДФО), сплачених військовими або ж «військового ПДФО»,  з 1 жовтня 2023 року до 31 грудня року, в якому буде завершено воєнний стан та зарахування його до держбюджету.

Для надання належних медичних послуг створено  КНП (комунальне некомерційне підприємство) «Дубов’язівська амбулаторія загальної практики - сімейної медицини», яке включає в себе 23 медичні заклади, що надають медичні послуги нашому населенню.

Сімейними лікарями здійснюються виїзди за місцем проживання громадян та відбуваються прийоми. Депутатами селищної ради затверджена і функціонує Програма фінансової підтримки медичних закладів, за якою окремі категорії жителів нашої громади мають можливість отримати пільгові рецепти на ліки та засоби гігієни, надаються зубопротезні послуги.

В цьому році відремонтували Сніжківський ФП та В’язівський ФАП.

Нагальна потреба сьогодення - це потреба в лікарях. Молоді фахівці не мають бажання працювати в сільській місцевості. А ми не маємо можливості задовольнити усі ті вимоги, які потрібні для заохочення молодих лікарів.

Із вторгненням агресора на нашу землю деякі медичні працівники вже у лавах ЗСУ. Тому питання охоплення медичними послугами всіх жителів громади поки бажає кращого, але вирішуємо все відповідно до ситуації і можливості.

Також станом на сьогодні в Дубов’язівській територіальній громаді функціонують 8 закладів освіти (7 – загальної середньої та 1 – дошкільної освіти). П’ять із них працюють у змішаному форматі, оскільки в них наявні укриття (4 – найпростіші, 1 - протирадіаційне). Наразі проведено ремонт електромережі та підлоги в укритті Гружчанського та Чернечослобідського НВК, виготовлено проєкт на капітальний ремонт укриття Дубов’язівського ліцею.

Активно працюємо в питанні налагодження співпраці з міжнародними партнерами. Фахова підготовка наших посадових осіб з питання міжнародного співробітництва ще лише набирає обертів.  Ми тільки навчаємось  розробляти проєктні заявки до донорських установ. 

Головним здобутком  вважаю заключення Угоди про співпрацю з партнером Агентства США з міжнародного розвитку «ГОВЕРЛА», яка має на меті підвищити  можливості нашої громади в питанні міжнародного співробітництва. 

Розвиваємо тісну і плідну співпрацю з  найближчими  нашими  сусідами-громадами - Попівською та Бочечківською. Маємо договори про співпрацю в вирішенні питання інклюзивної освіти та надання методичної допомоги освітянам нашої громади. Разом з  Конотопською міською територіальною громадою вирішуємо питання покращення медичних послуг.

Серед  завдань, які доводиться вирішувати, питання благоустрою наших населених пунктів  я б відніс до пріоритетних. Маю позитивні переконання з того, що люди нашої громади почали по-іншому дивитись на ситуацію з благоустрою: більше з’являється облаштованих садиб, заквітчаних узбіч та приємних зупинок, менше несанкціонованих сміттєзвалищ, більше договорів на вивіз сміття.

З цього є важливим наступне:

- праця мешканців громади, працівників з благоустрою, людей, які знаходяться на обліку в центрі зайнятості, чітке виконання посадових обов’язків керівництва відділу житлово-комунального господарства, старост старостинських округів;

- кошти місцевого бюджету та співфінансування, більше 16 млн. грн. Основна сума з яких - 80 % - ремонт доріг.

Крім того, цього року були збудовані огорожі на кладовищах, проведені косметичні ремонти в закладах освіти, медицини та закладах культури, виготовлені та встановлені надбудови на колодязях.

Попереду багато ще не вирішених проблем: це і ремонти, і реконструкції водогонів, дообладнання укриттів, енергозберігаючі проєкти, системи оповіщення. Але ми впевнено рухаємось вперед і спільно подолаємо ті виклики, що стоять перед нами, задля безпеки та комфорту життя мешканців та гостей нашої громади.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь