Дубов’язівська територіальна громада
Конотопського району Сумської області

Головне управління Державної податкової служби в Сумській області інформує!

Дата: 22.12.2023 12:40
Кількість переглядів: 55

Фото без опису

ПЛАТНИКИ ПОДАТКІВ КОНОТОПЩИНИ  ПОПОВНИЛИ МІСЦЕВІ БЮДЖЕТИ 1617,0  МЛН ГРИВЕНЬ

У той час, коли Збройні сили України боронять та визволяють рідні землі, пересічні платники податків надійно тримають економічний фронт – чесно сплачуючи податки. 

Наразі кожен обізнаний український громадянин свідомо допомагає державі подолати складний фінансовий стан та гідно підтримати її обороноздатність. Адже всі розуміють, що бажаний мир в Україні напряму залежить від кожного з нас.

За інформацією управління економічного аналізу Головного управління ДПС у Сумській області платники Конотопського району Сумської області дуже відповідально ставляться до сплати податків і зборів. Так, протягом 11 місяців 2023 року ними було сплачено до місцевих бюджетів 1617,0 млн гривень. Зазначена сума на 259,7 млн грн перевищила показник аналогічного періоду минулого року.

У розрізі бюджетоформуючих податків надійшло: податку на доходи фізичних осіб – 1225,5 млн грн, єдиного податку – 166,1 млн грн, земельного податку  - 169,1 млн гривень.

Податківці констатують, що цей суттєвий внесок дозволить забезпечити виконання місцевих бюджетів, фінансову підтримку територіальних громад, а головне – військових у період дії воєнного стану.

 

 

НЕ УКЛАЛИ ТРУДОВИЙ ДОГОВІР ІЗ НАЙМАНИМ ПРАЦІВНИКОМ. БУДЬТЕ ГОТОВІ СПЛАТИТИ ШТРАФ

Державна податкова служба України нагадує платникам податків, що одним із напрямів діяльності податкової служби є здійснення контролю за дотриманням роботодавцями законодавства щодо укладення трудових договорів та оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами).  Трудовий договір – це документ, який регулює відносини між працівником і роботодавцем. Він визначає права і обов’язки обох сторін, умови праці, заробітну плату, термін дії, порядок зміни і розірвання. 

Згідно зі ст. 24 Кодексу законів про працю України (зі змінами) (далі – КЗпПУ), працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням роботодавця, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. 

Відповідальність юридичних та фізичних осіб – підприємців, які використовують найману працю, передбачена частиною другою ст. 265 КЗпПУ.  Таким чином, виявлений органом ДПС в ході проведення фактичної перевірки факт не оформлення трудових відносин з працівниками є достатньою підставою для накладення на суб’єкта господарювання штрафу, визначеного частиною другою ст. 265 КЗпПУ. За результатами розгляду матеріалів фактичних перевірок Держпрацею у 2023 році застосовано штрафних санкцій на загальну суму 23,8 млн грн та винесено 406 попереджень платникам податків. 

Оформлення трудових відносин роботодавцями з найманими працівниками – це забезпечення соціальних гарантій громадян та надходжень до бюджету. 

 

ДЕКЛАРУВАННЯ ПОВНОТИ РОЗРАХУНКІВ, ПРОВЕДЕНИХ ЧЕРЕЗ РРО/ПРРО

Повнота обсягів розрахункових операцій (виторгів), проведених через реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО)/програмних РРО (далі – ПРРО), є важливим чинником повноти декларування обсягів отриманих доходів суб’єктами господарювання, а відтак і реальністю задекларованих та сплачених ними податків, зокрема, податку на прибуток, податку з доходу фізичних осіб, акцизного податку тощо. 

Так, за даними Системи обліку даних РРО, виторги, проведені через РРО/ПРРО господарських одиниць, розташованих у регіонах, у січні – листопаді 2023 року демонструють стійку позитивну динаміку до збільшення.  Постійне зростання сум розрахункових операцій, проведених через РРО/ПРРО, обумовлено детінізацією торгівлі, фіскалізацією розрахунків, сумлінністю окремих платників податків щодо добровільного декларування отриманих доходів, а також завдяки проведеній масово-роз’яснювальній кампанії та здійсненим контрольно-перевірочним заходам. 

Як наслідок впливу вищезазначених факторів, обсяги розрахункових операцій (виторгів), проведених через РРО/програмних РРО, у січні – листопаді 2023 року зросли з 234,9 млрд грн до 338,6 млрд грн за календарний місяць, або на 44 відсотків. Державна податкова служба України дякує сумлінним платникам за повноту декларування розрахункових операцій! 

 

ДО УВАГИ ФІЗИЧНИХ ОСІБ – ПЛАТНИКІВ ЄДИНОГО ПОДАТКУ ПЕРШОЇ – ТРЕТЬОЇ ГРУП

З 01.01.2024 відповідно до статей 7 та 8  Закону України від 09.11.2023 № 3460-IX «Про Державний бюджет України на 2024 рік» установлено місячні розміри прожиткового мінімуму для працездатних осіб у сумі 3028 грн та мінімальної заробітної плати –  7100 гривень. 

  Щодо обсягу доходу. Згідно з Податковим кодексом України (далі – ПКУ) граничний обсяг доходу для платників єдиного податку першої – третьої груп розраховується з урахуванням мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. Отже, у 2024 році розмір доходу для фізичних осіб – платників єдиного податку не повинен перевищувати такі суми для: першої групи платників єдиного податку –  1 185 700 грн; другої групи платників єдиного податку – 5 921 400 грн; третьої групи платників єдиного податку – 8 285 700 гривень. 

  Щодо ставок єдиного податку (загальні положення). Згідно з п. 293.1 ст. 293 ПКУ ставки єдиного податку для платників першої групи встановлюються у відсотках (фіксовані ставки) до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року (далі – прожитковий мінімум), другої групи – у відсотках (фіксовані ставки) до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (далі – мінімальна заробітна плата). 

 Фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними, міськими радами для фізичних осіб – підприємців (далі – ФОП), які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць: 1) для першої групи платників єдиного податку – не більше 10 відсотків розміру прожиткового мінімуму; 2)для другої групи платників єдиного податку – не більше 20 відсотків розміру мінімальної заробітної плати. Отже, максимальний місячний розмір єдиного податку у 2024 році для ФОП – платників єдиного податку першої групи становить 302,80 грн, для платників єдиного податку другої групи – 1420,0 гривень. 

Відповідно до п. 293.3 ст. 293 ПКУ відсоткова ставка єдиного податку для платників третьої групи встановлюється у розмірі: 1) 3 відсотки доходу – у разі сплати податку на додану вартість згідно з ПКУ; 2) 5 відсотків доходу – у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.   

При цьому слід враховувати, що згідно з п. 293.4 ст. 293 ПКУ ставка єдиного податку встановлюється для платників єдиного податку першої – третьої групи (ФОП) у розмірі 15 відсотків: 1) до суми перевищення обсягу доходу, визначеного у підпунктах 1, 2 і 3  п. 291.4 ст. 291 ПКУ; 2) до доходу, отриманого від провадження діяльності, не зазначеної у реєстрі платників єдиного податку, віднесеного до першої або другої групи; 3) до доходу, отриманого при застосуванні іншого способу розрахунків, ніж зазначений у главі 1 розділу XIV ПКУ; 4) до доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування; 5) до доходу, отриманого платниками першої або другої групи від провадження діяльності, яка не передбачена у підпунктах 1 або 2 п. 291.4 ст. 291 ПКУ відповідно.  


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь