Дубов’язівська територіальна громада
Конотопського району Сумської області

Головне управління Державної податкової служби в Сумській області інформує!

Дата: 29.01.2024 13:48
Кількість переглядів: 59

Фото без опису

 

ЗАБУДЬ ПРО ЧЕРГИ! У ЦЕНТРАХ ОБСЛУГОВУВАННЯ ПЛАТНИКІВ СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ ПРАЦЮЄ ЕЛЕКТРОННА СИСТЕМА ЗАПИСУ

Головне управління ДПС у Сумській області нагадує суб’єктам господарювання  та громадянам про ефективність функціонування електронної черги для запису до Центрів обслуговування платників (далі – ЦОП), яка запроваджена з метою забезпечення комфорту та зручності у спілкуванні з податковою службою. 

Алгоритм електронного запису на прийом до ЦОП досить простий і передбачає виконання декількох нескладних операцій.

Натомість платник податків отримує можливість реєстрації у черзі на прийом до фахівців ЦОП без візиту до Податкової. У зазначений у талоні час клієнта ЦОП чекатимуть спеціалісти з тим, щоб надати адміністративні/сервісні послуги чи консультативну допомогу.

Запровадження  цього нового сервісу  суттєво спрощує процес реєстрації на прийом до Центрів обслуговування платників 

Використання електронної черги надає багато переваг, зокрема, це економія часу та витрат, відсутність черг, доступність, оперативність, актуальність, дистанційність. Тобто, не виходячи з дому чи перебуваючи в будь-якому іншому місці, платник податків має змогу вирішити переважну більшість питань з ДПС в режимі онлайн.

Громадяни  та суб’єкти господарювання мають можливість записатися до електронної черги в режимі online, зателефонувавши до Контакт-центру ДПС за номером телефону: 0 800 501 007 (напрямок 6) (безкоштовно зі стаціонарних телефонів, з мобільних телефонів - за тарифами операторів мобільного зв’язку, щоденно з 8:00 до 19:00, у п’ятницю з 8:00 до 18:00 (крім суботи та неділі), або звернувшись до чату Контакт-центру Податкової у месенджерах Viber та Telegram.

Використовуючи запис до електронної черги є можливість записатися до ЦОП Сумської ДПІ ГУ ДПС у Сумській області ЦОП Глухівської ДПІ ГУ ДПС у Сумській області, ЦОП Конотопської ДПІ ГУ ДПС у Сумській області, ЦОП Шосткинської ДПІ ГУ ДПС у Сумській області,  ЦОП Охтирської ДПІ ГУ ДПС у Сумській області, ЦОП Роменської ДПІ ГУ ДПС у Сумській області.

Інформацію щодо запису до електронної черги за допомогою чат-ботів Viber та Telegram докладніше читайте у додатковому матеріалі (https://tax.gov.ua/data/files/382697.docx).

 

ПАМ’ЯТКА РОБОТОДАВЦЮ: ПОРЯДОК ОФОРМЛЕННЯ НАЙМАНОГО ПРАЦІВНИКА

Головне управління ДПС у Сумській області нагадує, що роботодавець, який наймає працівника на роботу зобов’язаний виконати певні дії для його офіційного працевлаштування.

Перш за все необхідно укласти з найманим працівником трудову угоду (контракт, договір) у письмовому вигляді, видати наказ чи розпорядження про прийняття працівника на роботу та повідомити про це територіальний орган Державної податкової служби за місцем обліку платника єдиного внеску.

Крім того, в трудовій угоді в обов’язковому порядку необхідно передбачити  форму оплати праці, врахувавши, що заробітна плата не може бути меншою ніж мінімально встановлений розмір (у 2023 році це 6700 гривень). При виплаті місячної заробітної плати роботодавець зобов’язаний з нарахованої заробітної плати найманого працівника утримати та перерахувати до бюджету: 18 відсотків податку на доходи фізичних осіб, 1,5 відсотка військового збору та сплатити 22 відсотки єдиного соціального внеску.

Зосереджуємо увагу, що за порушення трудового законодавства, а це робота найманця без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час та виплату заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування тощо, законодавчо передбачені значні суми штрафних санкцій. 

Зосереджуємо вашу увагу, що офіційне працевлаштування забезпечує захист соціальних інтересів працівників, гарантує право на соціальні виплати, а з настанням пенсійного віку - повне й своєчасне пенсійне забезпечення.

 

ФІСКАЛЬНИЙ ЧЕК - ВАШ ЗАХИСТ ТА ГАРАНТІЯ ЗАКОННОЇ ТОРГІВЛІ

Головне управління ДПС у Сумській області в черговий раз нагадує споживачам  Сумщини, що обов'язок видачі фіскального чека продавцем при здійсненні розрахункової операції закріплений на законодавчому рівні. Це не просто формальність, а важливий інструмент, що захищає права як покупця, так і держави.

Чому важливо отримувати фіскальний чек. Підтвердження легальності - чек засвідчує, що продавець зареєстрований у податковій службі та сплачує податки. Це дає вам гарантію, що ви не стали жертвою нелегальної торгівлі. Захист прав споживача - фіскальний чек містить інформацію про товар/послугу, дату та час покупки, суму, а також фіскальний номер РРО. Ці дані можуть бути корисними при виникненні претензій до якості товару або при поверненні його протягом 14 днів. Контроль за обігом готівки - фіскальні чеки допомагають державі контролювати обіг готівки та боротися з тіньовою економікою.

Що робити, якщо продавець відмовляється видати чек. Ввічливо нагадайте продавцю про його обов'язок. Зверніться до адміністратора. Зателефонуйте на гарячу лінію Державної податкової служби: 0800-501-007 чи звернутися за телефоном Головного управління ДПС у Сумській області (0542) 68 50 69.

Пам'ятайте, що ви маєте право на отримання фіскального чека при будь-якій покупці!

Ось кілька порад, як не забути взяти чек:завжди просіть чек у продавця; перевіряйте чек на наявність усієї необхідної інформації; зберігайте чеки протягом гарантійного терміну на товар. Разом ми можемо зробити торгівлю прозорою та чесною!

 

ПРО ОБОВ’ЯЗОК ПОДАННЯ МАЙНОВОЇ ДЕКЛАРАЦІЇ

Головне управління ДПС у Сумській області нагадує, подати декларацію про майновий стан і доходи за минулий рік та сплатити відповідні податки та збори – конституційний обов’язок громадян та їх особиста підтримка держави, її фінансової безпеки та обороноздатності. 

  До випадків, за яких платники податку – фізичні особи зобов’язані самостійно обчислити суми податку на доходи фізичних осіб та військового збору, що підлягають сплаті   до  бюджету  за результатами звітного податкового  року  шляхом  подання  податкової декларації, встановлених розділом IV Податкового кодексу України (далі – Кодекс) відносяться: отримання окремих видів доходів від податкових агентів, що не підлягають оподаткуванню при виплаті, але не звільнених від оподаткування (суми заборгованості, за якими минув строк позивної давності; нецільова благодійна допомога понад установлену норму; додаткове благо тощо);  отримання доходів від особи, яка не є податковим агентом (від інших фізичних осіб (резидентів або нерезидентів, це спадщина, подарунки, від оренди майна іншій фізичній особі, доходи від операцій з продажу (обміну) рухомого та нерухомого майна, у випадках, передбачених Кодексом тощо);  отримання іноземних доходів; при отриманні доходів від підприємницької діяльності фізичними особами – підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування); при отриманні доходів від проведення незалежної професійної діяльності особами; набуття статусу резидента України іноземцем. Такі особи мають зазначити в податковій декларації доходи з джерелом їх походження в Україні та іноземні доходи. 

 Крім того, подати майнову декларацію повинні платники податку - резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання. Це слід зробити не пізніше як за 60 календарних днів, що передують виїзду.  

Декларацію за звітний податковий період платник податку подає до контролюючого органу за своєю  податковою адресою.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь