A A A K K K
для людей із порушенням зору
Дубов’язівська територіальна громада
Конотопського району Сумської області

Головне управління Державної податкової служби в Сумській області інформує!

Дата: 12.02.2024 08:00
Кількість переглядів: 50

Фото без опису

ДО ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ У СІЧНІ 2024 РОКУ НАДІЙШЛО 66,5 МЛРД ГРИВЕНЬ

За оперативними даними надходження (сальдо) до державного бюджету у січні 2024 року по платежах, що контролюються ДПС, становлять 66,5 млрд гривень. 

Надходження (сальдо) до загального фонду державного бюджету у січні 2024 року становили 60,9 млрд грн. Показники розпису Міністерства фінансів України за доходами загального фонду державного бюджету виконано на 113,6 відс., додаткові надходження до бюджету становлять 7,3 млрд гривень. 

Дякуємо платникам за фінансову підтримку держави! 

 

ЯК ПОДАТИ ПОДАТКОВУ ДЕКЛАРАЦІЮ ПРО МАЙНОВИЙ СТАН І ДОХОДИ

З 1 січня 2024 року стартувала кампанія декларування доходів, отриманих у 2023 році. Громадяни, які відповідно до Податкового кодексу України зобов’язані подати декларацію про майновий стан і доходи за 2023 рік (далі – декларація), мають задекларувати свої минулорічні доходи до 1 травня 2024 року. 

Громадяни, які мають право на податкову знижку за результатами 2023 року, можуть подати декларацію до 31 грудня 2024 включно. 

Декларацію можна подати в один з таких способів:  особисто або уповноваженою особою;  поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання;  засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги». 

Для підвищення рівня добровільності декларування доходів громадян та зручності при поданні декларації в Електронному кабінеті платника створено електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи», який надає можливість часткового автоматичного предзаповнення декларації. 

Електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи»  дозволяє сформувати декларацію та подати її до контролюючого органу з копіями первинних документів, у т. ч. для використання права на податкову знижку. 

Часткове автоматичне предзаповнення декларації здійснюється на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податку, та відомостей про обʼєкти нерухомого чи рухомого майна. 

Використання цього електронного сервісу:  скорочує час і витрати при поданні податкової декларації; мінімізує помилки при заповненні декларації;  надає можливість подання копій первинних документів як додаток до податкової декларації в онлайн-режимі. 

З нормативно-правовою базою та прикладами заповнення податкових декларацій можна ознайомитися на вебпорталі ДПС у банері «Деклараційна кампанія 2024»

 

ПРИПИНИВ ПІДПРИЄМНИЦЬКУ ДІЯЛЬНІСТЬ – НЕОБХІДНО ПОВІДОМИТИ ПОДАТКОВУ

Припинення підприємницької діяльності – це важливий крок, який потребує ретельного виконання всіх необхідних процедур.

Одним із найважливіших етапів є повідомлення про припинення діяльності податковим органам.

Головне управління ДПС у Сумській області інформує, що після державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізична особа продовжує обліковуватись у контролюючих органах як фізична особа – платник податків, яка отримувала доходи від провадження підприємницької діяльності. 

Зазначена фізична особа має забезпечити остаточні розрахунки з податків від провадження підприємницької діяльності, в установлені строки подати відповідному контролюючому органу декларацію за останній базовий податковий (звітний) період, в якій відображаються виключно доходи від проведення підприємницької діяльності,  у складі якої формується додаток «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску», за податковий (звітний) квартал в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, з наростаючим підсумком з початку року у строки, визначені п.п. 49.18.2 та 49.18.8 п. 49.18 ст. 49 Податкового кодексу України (зі змінами та доповненнями), протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу. 

Разом з тим, платник єдиного податку – фізична особа – підприємець може подати останню податкову декларацію платника єдиного податку до закінчення звітного періоду.

Дата зняття з обліку ФОП відповідає даті отримання відомостей про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП.

Дані про зняття з обліку ФОП передаються контролюючим органом за основним місцем обліку даного платника податків в ЄДР із зазначенням дати та номеру запису про зняття з обліку, назви та ЄДРПОУ контролюючого органу в якому платника податків знято з обліку, та оприлюднюються на порталі електронних сервісів ЄДР.

Своєчасне повідомлення про припинення діяльності свідчить про вашу відповідальність та сумлінне ставлення до виконання своїх зобов'язань.

 

ПІДСУМКИ КАМПАНІЇ ДЕКЛАРУВАННЯ ЗА СІЧЕНЬ 2024 РОКУ

Головне управління ДПС у Сумській області інформує, що станом на 1 лютого 2024 року в Сумській області 199 жителів подали декларації про майновий стан і доходи громадян за 2023 рік.

Найпоширенішими типами задекларованих доходів стали: спадщина - 113 декларацій;
продаж сільськогосподарської продукції - 2 декларації; іноземні доходи - 5 декларацій;
здача в найм нерухомого майна - 22 декларації; продаж рухомого і нерухомого майна - 26 декларацій; інші доходи- 31 декларація. Загалом задекларовано до сплати 17,5 млн грн податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) та 1,8 млн грн військового збору.

6 декларацій подали громадяни, доходи яких перевищували 1 млн гривень. Загальна сума задекларованих ними доходів склала 93,5 млн гривень. З цих доходів до сплати задекларовано 15,7 млн гривень ПДФО та 1,3 млн гривень військового збору.

Станом на 1 лютого 2024 року до бюджету вже надійшло 9,4 млн гривень ПДФО та 0,2 млн гривень військового збору з поданих декларацій.

Управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС у Сумській області продовжує роботу щодо організації та проведення деклараційної кампанії 2024 року.

Важливо пам'ятати: Крайній термін подання декларації про майновий стан і доходи громадян за 2023 рік – 30 квітня 2024 року. Декларації можна подати в електронній формі через Електронний кабінет платника податків або особисто до податкової інспекції.
За несвоєчасне подання декларації передбачена штрафна санкція. Детальну інформацію про декларування доходів можна отримати на веб-сайті Державної податкової служби України: https://tax.gov.ua/

Звертаємо увагу, що за більш детальною інформацією щодо декларування доходів рекомендуємо звернутися до Головного управління ДПС у Сумській області та податкових інспекцій Сумщини.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь