A A A K K K
для людей із порушенням зору
Дубов’язівська територіальна громада
Конотопського району Сумської області

Головне управління Державної податкової служби в Сумській області інформує!

Дата: 04.03.2024 10:30
Кількість переглядів: 34

Фото без опису

ПЛАТНИКИ ПОДАТКІВ КОНОТОПЩИНИ  СПЛАТИЛИ МАЙЖЕ 100,0  МЛН ГРИВЕНЬ

За інформацією управління економічного аналізу Головного управління ДПС у Сумській області платники Конотопського району у січні 2024 року сплатили до місцевих бюджетів 95,9 млн грн податкових платежів.

У розрізі бюджетоформуючих податків надійшло: податку на доходи фізичних осіб – 49,1 млн грн, єдиного податку – 28,8 млн грн, земельного податку – 12,4 млн грн, податку на нерухоме майно – 3,0 млн гривень.

За думкою податківців, позитивна динаміка бюджетних надходжень є результатом відповідальності платників податків Конотопщини, які гідно виконують свій конституційний обов’язок зі сплати податків, легально та прозоро працевлаштовують найманців,  нарощують розміри їхніх зарплат, з яких потім утримують й перераховують до бюджету податки,  забезпечуючи суттєву фінансову підтримку територіальних громад у складний період дії воєнного стану.

 

ДПС ВИЯВЛЕНО ФАКТИ ПОРУШЕНЬ ПОДАТКОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА ЗА СКАРГОЮ СПОЖИВАЧА

Державна податкова служба України інформує, що умисне порушення бізнесом норм законодавства призводить до негативних наслідків із застосуванням штрафних (фінансових) санкцій. Підрозділами податкового аудиту на постійній основі здійснюються активні заходи податкового контролю суб’єктів господарювання в частині виявлення порушень порядку проведення розрахунків при продажу товарів. Взаємодія з платниками податків на принципах партнерства, прозорості та відкритості, створення комфортних умов для ведення бізнесу – пріоритет діяльності ДПС.

ДПС проводить розширену роз’яснювальну роботу з бізнесом щодо необхідності використання при проведенні розрахунків належним чином зареєстрованих реєстраторів розрахункових операцій або програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО/ПРРО), а також допуску до робочих місць лише офіційно працевлаштованих працівників.

Звертаємо увагу, що ДПС оперативно реагує на звернення громадян щодо порушень законодавства. Здійснюється аналіз господарської діяльності суб’єктів господарювання, а за наявності ризиків порушення бізнесом законодавчих норм податковою службою організовується проведення фактичних перевірок.

Так, наприклад, до одного з підрозділів податкового аудиту надійшло звернення громадянина про продаж мотоциклів, скутерів без видачі покупцю фіскальних касових чеків.

Слід зазначити, що підрозділом податкового аудиту з суб’єктом господарювання, який здійснює ці операції, у 2023 році проведено роз’яснювальну роботу з питань необхідності використання належним чином зареєстрованих РРО/ПРРО при проведенні розрахунків з продажу товарів, а також допуску до робочих місць лише офіційно оформлених працівників.

Додатково працівниками відділу фактичних перевірок проведено доперевірочний аналіз баз даних ДПС, за результатами якого встановлено відсутність зареєстрованого РРО/ПРРО у магазині, про який йшлося у зверненні громадянина.

Підрозділом податкового аудиту організовано проведення фактичної перевірки цього господарського обʼєкту. Під час перевірки суб`єкта господарювання зафіксовані факти: проведення розрахунків без застосування належним чином зареєстрованих РРО/ПРРО; проведення розрахунків із споживачами (фізичними особами) на суму, яка перевищує граничну суму готівкових розрахунків за один день із одним споживачем (понад 50 тис. гривень); відсутність первинних документів на реалізований товар та неведення обліку товарних запасів у встановленому порядку; здійснення господарської діяльності, яка не відповідає групі платника єдиного податку; здійснення суб’єктом господарювання видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування.

За результатами фактичної перевірки суб’єкта господарювання встановлено порушень на загальну суму 2,8 млн гривень.

ДПС наголошує, що дотримання вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» при здійсненні торгівельної діяльності, а також офіційне оформлення трудових відносин з найманими працівниками – це не тільки гарантоване уникнення штрафів, а й репутація сумлінного платника податків.

 

НЕ ЗВОЛІКАЙТЕ - ВЧАСНО ДЕКЛАРУЙТЕ СВОЇ ДОХОДИ

Головне управління ДПС у Сумській області акцентує, що триває Деклараційна кампанія ­– 2024. Прозвітувати про доходи, отримані протягом минулого року, громадяни та фізичні особи – підприємці мають у визначені законодавством строки.

Так, граничні строки подання декларації:

- до 01 травня року, наступного за звітним – для фізичних осіб – підприємців (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування), фізичних осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність,  та громадян.

Якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем (п. 49.20 ст. 49 Податкового кодексу України (далі – Кодекс)).

Важливо! За умови якщо у платника податку відсутні підтверджуючі документи щодо суми отриманого ним доходу з іноземних джерел і суми сплаченого ним податку в іноземній юрисдикції, оформлені згідно зі ст. 13 Кодексу, то відповідно до п. п. 170.11.2 п. 170.11 ст. 170 Кодексу такий платник зобов’язаний подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання податкової декларації  до 31 грудня року, наступного за звітним;

- протягом 20 календарних днів місяця наступного за календарним місяцем, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця за її рішенням – для фізичних осіб – підприємців (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) у разі припинення підприємницької діяльності.

Важливо! У разі проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця за її рішенням останнім базовим податковим (звітним) періодом є період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності;

- не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду, – для резидентів, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання;

- до 31 грудня (включно) року, наступного за звітним, – для фізичних осіб, у яких є право на податкову знижку.

Закликаємо громадян не зволікати та вчасно задекларувати свої доходи.

 

ПЕРЕХІД ПРАВА ВЛАСНОСТІ НА ОБ'ЄКТ НЕРУХОМОСТІ  ПРОТЯГОМ РОКУ: ОБЧИСЛЕННЯ ПОДАТКУ

Головне управління ДПС у Сумській області інформує, що порядок обчислення сум податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки   в разі зміни власника об'єкта оподаткування податком  визначено  п. 266.8 ст. 266 Податкового кодексу України (далі – ПКУ). 

Так, відповідно до п.п. 266.8.1 п. 266.8 ст. 266 ПКУ у разі переходу права власності на об'єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року податок обчислюється для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося право власності на зазначений об'єкт оподаткування, а для нового власника - починаючи з місяця, в якому він набув право власності.

При цьому, податкове повідомлення-рішення новому власнику контролюючий орган надсилає після отримання інформації про перехід права власності (п.п. 266.8.2 п. 266.8 ст. 266 ПКУ).


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь