Дубов’язівська територіальна громада
Конотопського району Сумської області

ПРОФІЛАКТИКА БОТУЛІЗМУ

Дата: 06.06.2024 10:12
Кількість переглядів: 129

Фото без опису

Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів був проведений аналіз причин виникнення ботулізму з початку 2024 року. За результатами розслідування встановлено, що випадки ботулізму пов’язані із вживанням м’ясної та овочевої консервації домашнього виготовлення, риби домашнього виготовлення, в’яленої риби, придбаної у місці стихійної торгівлі, рибної продукції, придбаної в магазині.

Зважаючи на неодноразове фіксування випадків ботулізму з початку 2024 року, на жаль зареєстрований і один летальний випадок, Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області наголошує споживачам харчових продуктів про необхідність негайно звертатись до лікаря при найменшій підозрі на ботулізм! Успіх лікування залежить від ранньої діагностики та правильного лікування, що у більшості випадків супроводжується введенням ботулінічного антитоксину.

Ботулізм – гостре токсико-інфекційне захворювання, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини, які виробляє бактерія Clostridium botulinum. Збудник ботулізму широко поширений в природі (у ґрунті, прибережному мулі, піску берегів через що прісноводна риба часто являється джерелом зараження людини ботулізмом).

Збудник розмножується в анаеробному стані (без кисню) та за неправильних умов зберігання чи транспортування харчових продуктів. Якщо, наприклад, консервування було проведено із закриттям скляної банки негерметичною (наприклад, поліетиленовою м'якою) кришкою, то в такому продукті не буде суворої анаеробізації й тому там не виникає умов для утворення ботулотоксину. Якщо ж така скляна банка була закатана металевою кришкою, то всередині такого продукту можливий анаеробізм, що призводить до утворення ботулотоксину в разі недотримання інших умов стерилізації.

Найчастіші симптоми ботулізму:

• порушення зору (двоїння або туман в очах, невиразність мови, відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтання, відчуття сухості в роті, м'язова слабкість);

• загальна інфекційна інтоксикація: пронос, блювота, може незначно підвищитись температура, біль у животі;

• пригнічення функції дихальних м'язів, внаслідок чого за відсутності терапії смерть зазвичай настає від дихальної недостатності;

• у дітей симптоми ботулізму можуть проявлятися у вигляді апатії, відмови від їжі, тривалого плачу, а також м'язової слабкості.

Профілактика ботулізму. Для того, щоб вберегтися від ботулізму:

• ретельно дотримуйтесь технології приготування копченостей, солінь, консервованих продуктів в домашніх умовах.

• не купуйте кров'яну і ліверну ковбасу, солену чи копчену рибу, буженину, шинку, консервовані гриби у випадкових осіб.

Уникайте споживання харчових продуктів:

• якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;

• якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

Пам’ятайте, хворобу легше попередити, ніж лікувати!


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь